گالوانیزه چیست؟ انواع گالوانیزه کدامند و هر کدام چه کاربردی دارند؟ آلیاژ گالوانیزه چگونه تولید می شود؟ فرآیند گالوانیزاسیون شامل چه مراحلی می شود؟! فلزات به صورت طبیعی برای استفاده در صنایع مختلف مناسب نیستند و لازم است که با استفاده از روش های مختلف مانند گالوانیزه، خصوصیات آن بهبود پیدا کند. در گالوانیزاسیون هدف این است که یک فلز فاسدشدنی و ضعیف به فلزی فاسد نشدنی، مقاوم و مستحکم تبدیل شود. در این فرایند از فلز «روی» استفاده می شود زیرا روی به دلیل داشتن خاصیت کاتدی می تواند جایگزین آند شود و با ایجاد یک پوشش مقاوم، روندخوردگی فلزات را متوقف کند. بدیهی است هر چه لایه روی ضخیم تر باشد فلز پایه بیشتر محافظت می شود. هزینه کم، ماندگاری، پایداری و مقاومت فوق العاده از مهمترین مزیت های گالوانیزه کردن است.
اگر میخواهید پاسخ پرسش گالوانیزه چیست؟ را بطور کامل دریافت کنید در این مطلب با فروشگاه شهر استیل همراه شوید. در پایان مطلب نیز نگاهی به وضعیت قیمت گالوانیزه خواهیم داشت.
Table of Contents
گالوانیزه چیست؟
گالوانیزه یک روش حفاظت از فلزات آهنی است که در آن فلز با لایهٔ نازکی از روی پوشش دهی می شود. این پوشش در فلزات مقاومت بسیار بالایی در برابر زنگ زدگی و خوردگی فراهم میکند. فرایند گالوانیزه در واقع یک فرایند الکتروشیمیایی است که هنگام گذراندن جریان الکتریکی از روی به فلز آهنی، باعث ایجاد لایه محافظ در آن میشود.
از آلیاژ گالوانیزه به طور گسترده در صنایع مختلف از جمله ساختمان سازی، خودروسازی و ابزارهای برقی استفاده میشود.
گالوانیزه یک فرآیند پوشش دادن فلز به فلز دیگر با استفاده از روش گالوانیزه است. در این فرآیند، فلز را با یک لایه نازکی از روی فلز دیگر پوشش می دهند. این فرآیند برای جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی فلز استفاده می شود.
استنلس استیل یک نوع فولاد است که شامل آلیاژهای مختلفی از جمله کروم، نیکل و مولیبدن است. این فولاد دارای خصوصیات مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی است و برای کاربردهای صنعتی و ساختمانی مناسب است.
لذا تفاوت اصلی بین گالوانیزه و ورق استنلس استیل در ماده اصلی آنها است. گاوانیزه فلز را با فلز دیگر پوشش می دهد، در حالی که استنلس استیل یک نوع فولاد است که آلیاژهای مختلفی را شامل می شود. همچنین، استنلس استیل دارای خصوصیات مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی است، در حالی که گالوانیزه فلز را از خوردگی و زنگ زدگی محافظت می کند.
تاریخچه گالوانیزه
قدمت کاربرد واژه گالوانیزه به چند قرن پیش برمی گردد و موضوع تازه و جدیدی نیست. طبق اطلاعات موجود اولین فردی که اصول گالوانیزه را شناسایی کرد دانشمندی ایتالیایی به نام لوئیچی گالوانی بود هر چند او در ایجاد پوشش روی بر روی فولاد هیچ دخالتی نداشته است و تنها این موضوع را در مطالعات و تحقیقات علمی و پزشکی برای تحریک عضله با استفاده از جریان الکتریکی درک کرد.
آلساندرو ولتا درک کامل تری از رابطه علت و معلولی در این واکنش را ارائه داد. اروپایی ها اولین نمونه های آهن گالوانیزه را در زره های هندی که در قرن هفدهم میلادی ساخته شده بود مشاهده کرده اند.
در تعاریف سنتی تا سال های سال، گالوانیزه به عنوان یک اصطلاح برای محرکی که باعث ایجاد فعالیت شخص یا گروهی شود بکار گرفته می شد اما در مدرنیته وقتی صحبت از گالوانیزه می شود بیشتر منظور آلیاژ گالوانیزه می باشد که با پوششی از روی محافظت شده است.
آلیاژ گالوانیزه، آلیاژی است که از ترکیب دو فلز مختلف تشکیل شده است و به صورت یکپارچه در هم قرار گرفتهاند. این آلیاژها معمولاً با استفاده از فرایند گالوانیزه ساخته میشوند که در آن یک فلز به عنوان الکترود مثبت (آند) و دیگری به عنوان الکترود منفی (کاتد) در محلول الکترولیت قرار میگیرد و جریان الکتریکی از طریق آنها عبور میکند. این فرایند باعث تشکیل لایهای از فلز دیگر بر روی فلز اصلی میشود و به عنوان پوشش گالوانیزه شناخته میشود.
فرآیند گالوانیزاسیون چیست؟
گالوانیزاسیون یک فرآیند شیمیایی است که در آن فلز را در حوضچه حاوی روی مذاب قرار میدهند و با عبور جریان الکتریکی باعث ایجاد پوشش محافظ بر آن می شوند تا فلز مورد نظر در برابر عوامل خارجی نظیر رطوبت، اکسیژن هوا و تماس مستقیم با مواد شیمیایی مقاوم و دوران استفاده از قطعات فلزی طولانی تر شود.
در واقع روی مذاب با اکسیژن و کربن آهن واکنش داده باعث گالوانیزه شدن فلز می شود.
معرفی محصولات گالوانیزه
محصولات گالوانیزه ویژگیهای برجسته ای دارند که کاربرد آن را در صنایع گوناگون افزایش داده است. مقاومت در برابر زنگ زدگی و ایستادگی عوامل محیطی مانند هوا و آب مهمترین ویژگی محصولات گالوانیزه است.
همچنین این محصولات به دلیل داشتن پوشش لایه گالوانیزه از مقاومت مکانیکی بالایی برخوردار هستند و به راحتی دچار ترک یا شکستگی نمیشوند. جالب است بدانید پوشش گالوانیزه به محصولات ظاهری زیبا و براق نیز میبخشد که برای صنایع دکوراتیو و ساخت برخی لوازم تزئینی و خانگی مناسب است.
دوام و بازدهی بالا، حفاظت آنودیک، قابلیت بازیافت، استفاده بعنوان عایق صوتی، تحمل درجه حرارت بالا، مقاومت در برابر تغییر شکل، تغییر رنگ و تخریب و البته قابلیت حمل و نقل آسان به دلیل وزن سبک از دیگر ویژگی محصولات گالوانیزه به شمار می رود.
برخی از رایج ترین انواع محصولات گالوانیزه عبارتند از :
ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه یک نوع ورق فولادی است که با روش گالوانیزه کردن تولید میشود. این ورق ها مقاومت به خوردگی و زنگ زدگی بالایی دارند و از مقاومت مکانیکی و استحکام زیادی برخوردارند.
ورق گالوانیزه به دلیل داشتن لایه محافظ روی، برای استفاده در برخی از کاربردهای صنعتی مناسب است و میتوان از آن در ساخت سازههای فلزی، خودروها، لولهها، ظروف فلزی، ماشینآلات کشاورزی و وسایل خانگی مانند انواع سبد و سطل استفاده کرد. همچنین ورق گالوانیزه به دلیل ظاهری زیبا و مقاومت بالا در برابر شرایط جوی، در پروژههای ساختمانی نیز کاربرد دارد.
در حال حاضر این ورق ها در اندازهها و ضخامتهای مختلف موجود است. همچنین میتوان آن را با استفاده از ابزارهای خاصی به شکل و سایزهای دیگر تغییر داد.
پروفیل گالوانیزه
پروفیل گالوانیزه نوعی پروفیل است که با روش گالوانیزه شدن و بافت نیروی برقی درجه 1 یا 2 تولید می شود. این پروفیل ها از از ورق های فولادی باضخامت 0.8 تا 1.25 میلی متر ساخته می شوند.
مزیت استفاده از پروفیل گالوانیزه مقاومت در برابر رطوبت، ضربه، خراش، خوردگی و زنگ زدگی، قابلیت ایجاد ارتباط الکتریکی بین سیم ها و کابل ها، قابلیت اطمینان و طول عمر بالا، سبک و مقرون به صرفه بودن و قابل استفاده در شرایط آب و هوایی مختلف است.
لوله گالوانیزه
لوله گالوانیزه یکی دیگر از محصولات گالوانیزاسیون است که در آن لوله با لایهای از روی پوشیده میشود تا در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاومت داشته باشد. لوله گالوانیزه برای بسیاری از مصارف در صنایع مختلف استفاده میشود.
یکی از کاربردهای اصلی آن در ساخت و ساز است، به طور خاص در سیستمهای ساختمانی و سیستمهای لولهکشی از جمله آبیاری، سیستمهای فاضلاب، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی و سیستمهای آتشنشانی استفاده میشود.
لوله گالوانیزه به دلیل مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی و خوردگی، به سادگی نمی شکند، ترک نمی خورد یادچار نشتی نمی شود.. همچنین این لوله ها مقاومت خوبی در برابر شرایط جوی سخت مانند باران، گرد و غبار و تغییرات دمایی دارند.
میلگرد گالوانیزه
در فرآیند گالوانیزه سازی می توان با پوششی از روی خالص، ضخامت میلگردها را افزایش داد و مقاومت میلگرد را در برابر خوردگی و زنگ زدگی بیشتر کرد.
از میلگرد گالوانیزه در ساختمان ها برای انتقال بار در سازه های فلزی و همچنین ساخت ستون ها، پیچ ها، بندها و سایر اجزایی که به مقاومت در برابر خوردگی نیاز دارند مانند درب ها، پنجره ها، نرده ها و دیگر قطعات، استفاده می شوند.
قیمت گالوانیزه
انجام فرایند گالوانیزه برای بهبود ویژگی های فلزات و افزایش مقاومت آن مراحل مختلفی دارد از جمله: تمیزکاری سطح فلز، پیشدیپاراتیو نمودن، آبکاری، اصلاح حرارتی و…. نتیجهی نهایی فرایند گالوانیزاسیون، پوششی محافظتی شامل لایه اصلی روی است که توسط لایههای کمکی فلزاتی مانند روی-آهن تشکیل میشود.
این پوشش، فلز پایه را از آسیبها و خوردگیها محفاظت میکند و عمر مفید قطعه را افزایش میدهد. بنابراین طبیعی است که قیمت گالوانیزه در بازار بالا باشد.
جالب است بدانید حتی با ازبین رفتن این لایه باز هم آهن مقاومت خود را از دست نمی دهد! از طرفی نوع محصول گالوانیزه، ابعاد، وزن و میزان سفارش نیز بر قیمت گالوانیزه موثر است.
تفاوت گالوانیزه با استنلس استیل
تفاوت بین گالوانیزه و استنلس استیل اصولاً با روش پوشش دهی آن مرتبط است. همانطور که عنوان شد گالوانیزاسیون به مراحلی اطلاق میشود که در آن لایههای اکسیدی بر روی سطح فولاد تولید می شود تا از زنگ زدگی و خوردگی حفظ شود.
برخلاف استنلس استیل، گالوانیزه بودن به معنای استفاده از یک پوشش است نه یک فولاد خالص! فرآیند گالوانیزه شدن اطلاقاً شامل غوطهور کردن قطعات فولادی در یک حمام روی و فلزی نیکل است.
در حالی که استنلس استیل یک آلیاژ فولادی است که حداقل ۱۰٪ کروم را در ترکیبات خود دارد و محافظت از فولاد را در برابر زنگ زدگی و خوردگی فراهم می کند.
به طور کلی، استنلس استیل برای کاربردهایی مناسب است که نیاز به مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی و خوردگی دارند، مانند استفاده در محیط های مرطوب و پر از آب. از طرفی آلیاژ گالوانیزه برای مصارفی که به پوشش فیزیکی بسیار سختتر و محافظت بیشتر در برابر خوردگی لازم است، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال در تاسیساتهای صنعتی و خطوط لوله، برجهای برق، ساختمانهای و غیره کاربرد زیادی دارد. در رابطه با این مطلب پیشنهاد میشود مقاله تفاوت گالوانیزه با استیل را مطالعه نمایید.
Galvanized steel is among the most popular steel types because of its extended durability, having the strength and formability of steel plus the corrosion protection of the zinc-iron coating
The zinc protects the base metal by acting as a barrier to corrosive elements, and the sacrificial nature of the coating results in a long-lasting and high-quality steel product
فولاد گالوانیزه به دلیل دوام زیاد، استحکام و شکل پذیری فولاد و همچنین محافظت در برابر خوردگی پوشش روی-آهن، یکی از محبوب ترین انواع فولاد است. روی با عمل به عنوان مانعی در برابر عناصر خورنده از فلز پایه محافظت می کند و طبیعت فداکارانه پوشش منجر به یک محصول فولادی با دوام و با کیفیت بالا می شود.
شهر استیل عرضه کننده با کیفیتترین پروفیل، ورق و لوله استیل با بهترین قیمت بازار
برای دریافت مشاوره و استعلام قیمت انواع ورق و پروفیل و تسمه استیل دکوراتیو و صنعتی از طریق شمارههای ذیل با کارشناسان مجموعه در تماس باشید
پایان
شما در این مطلب با موضوع گالوانیزه چیست و چه انواعی دارد همراه مابودید. هر چند روش های مختلفی مانند رنگ زدن یا ایجاد روکش های پلاستیکی برای محافظت از فولاد وجود دارد اما امکان آسیب و از بین رفتن آن چندان قابل اعتماد نیست علاوه بر آن که ماندگاری پایینی نیز دارند. ایجاد آلیاژ گالوانیزه به دلیل احتمال بسیار کم خوردگی روی، مقاومت آهن و انواع گالوانیزه را تضمین می کند و حتی در صورت تعمیر و آسیب های جزیی، آلیاژ گالوانیزه نیاز به تعمیر ندارد. البته در نظر داشته باشید که هر چند گالوانیزاسیون مانند یک سپر از حمله عوامل آسیب زا به فلز زیرین جلوگیری می کند اما بهرحال با گذشت زمان زنگ زدگی مخصوصا در محیط های اسیدی و دریایی امری اجتناب ناپذیر است. به شما پیشنهاد می کنیم برای خرید انواع گالوانیزه به سایت های معتبر که محصولات خود را با کیفیت تضمین شده ارائه می دهند مراجعه کنید. این سایت ها قیمت گالوانیزه را نیز بصورت رقابتی ارائه می دهند در نتیجه می توانید در کنار کیفیت و اصالت، خریدی مقرون به صرفه را تجربه نمایید. در پایان امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
سلام چه نوع فلزاتی رو میشه گالوانیزه کرد؟
سلام دوست عزیز
استفاده اصلی از گالوانیزه در فولاد های آهنی است، اما می توان فلزات دیگری مانند مس و آلومینیوم را نیز گالوانیزه کرد.
سلام از آلیاژ گالوانیزه در محیط مرطوب میشه استفاده کرد ؟
سلام و عرض ادب
بله، آلیاژ گالوانیزه به دلیل خواص ضد خوردگی و مقاومت بالای خود، در محیطهای مرطوب نیز قابل استفاده است. در واقع، این آلیاژ به عنوان پوشش حفاظتی بر روی قطعات فلزی در صنایع دریایی و ساختمانسازی که با محیطهای مرطوب و خورنده سروکار دارند، استفاده میشود.