پروفیل صنعتی از محصولات مهم فلزی است که انواع و اشکال گوناگونی دارد. پروفیل استنلس استیل صنعتی به عنوان چارچوب چیدمان و ساختار دهنده در ساخت و تولید اجزای مختلف در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. این پروفیلها به شکلها و ابعاد مختلف در بازار عرضه میشوند و قابل تولید با روشهای مختلف نظیر رول فرمینگ، لحام، برش و خم کردن هستند.
تفاوت اصلی انواع پروفیل صنعتی با ساختمانی در این است که پروفیلهای صنعتی معمولا سنگینتر هستند و با دقت و محاسبات خاصی ساخته میشوند. در این مقاله با ماهیت پروفیل صنعتی، انواع و عمدهترین کاربردهای آن آشنا میشویم.
در ادامه با شهر استیل عرضه کننده انواع محصولات استنلس استیل از جمله ورق استیل، پروفیل استیل، لوله، میلگرد و … همراه باشید.
Table of Contents
پروفیل صنعتی چیست؟
تعاریف پروفیل معمولا بر نوعی از آن متمرکز است که مصارف ساختمانی دارد. پروفیل صنعتی با ساختمانی متفاوت است و نمیتوان آن را طبق تعریف پروفیل ساختمانی شناخت.
پروفیل به همه مقاطع فولادی که با سطح مقطع یکسان و طول نسبتا زیاد ساخته میشوند، اطلاق میشود. سطح مقاطع معمولا چهارگوش (مربع یا مستطیل) است.
انواع قطعاتی چون تیرآهن، لوله، نبشی، میلگرد، ناودانی و … در گروه پروفیلها هستند که برخی کاربرد ساختمانی و برخی کاربرد صنعتی دارند.
تفاوتی که پروفیل صنعتی نسبت به ساختمانی دارد و میتواند تعریف آن را نیز متمایز کند، بزرگی اندازه و ضخامت آن است.
استحکام پروفیل صنعتی قابل توجه است زیرا در حوزههای مختلف صنعتی مورد عملیاتهایی گوناگون قرار میگیرد یا لازم است در محیطهایی باشد که ویژگیهایی خاص از جمله مقاومت به مواد شیمیایی و آسیبرسان را میطلبد.
تیراژ تولید پروفیل صنعتی نسبت به ساختمانی کمتر است و این هم به دلیل میزان و نحوه کاربرد پروفیل صنعتی و هم به دلیل خاصتر بودن مشخصات و ویژگیهای آن است. دو دسته کلی پروفیلهای صنعتی شامل پروفیل صنعتی سبک و سنگین است.
البته دستهبندیهایی جزئیتر نیز برای انواع پروفیل صنعتی وجود دارد که در همین مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
شهر استیل عرضه کننده انواع محصولات استنلس استیل از جمله پروفیل های استیل، لوله استیل و انواع ورقهای استیل است برای دریافت اطلاعات بیشتر کلیک کنید: قیمت پروفیل استیل
انواع پروفیل صنعتی بر اساس نحوه تولید
تولید پروفیل صنعتی میتواند طی عملیات نورد سرد یا گرم صورت گیرد. بر این اساس میتوانیم به دو دسته پروفیل صنعتی سبک و سنگین بپردازیم.
پروفیل صنعتی سبک
در فرایند تولید این نوع از انواع پروفیل صنعتی ورقهای فولاد (یا فولاد ضد زنگ) باید تحت عملیات پرسکاری یا خمکاری قرار گیرند.
باید توجه داشت تولید پروفیل صنعتی با ضخامت کم در نورد گرم امکانپذیر نیست. اصلیترین ویژگی در نحوه تولید پروفیل صنعتی سبک که با نورد سرد صورت میگیرد، حفظ ضخامت است.
پروفیلهای صنعتی سبک به دلیل وزن کم، قابلیت انعطاف پذیری بالا، مقاومت در برابر خوردگی و حرارت، قابلیت قطع و اتصال سریع و آسان و همچنین زیبایی ظاهری مناسب، از محبوبیت بالایی برخوردارند.
برخی از کاربردهای پروفیل صنعتی سبک عبارتند از:
- ساخت قطعات داخلی و بیرونی خودرو
- ساخت درب و پنجره
- ساخت کابینتهای آشپزخانه و مبلمان
- ساخت پوششهای فلزی برای ساختمانها
- ساخت قطعات الکترونیکی
- ساخت قطعات ماشین آلات صنعتی
پروفیل صنعتی سنگین
پروفیل صنعتی سنگین که ضخامت آن نسبتا زیاد است، طی عملیات نورد گرم تولید میشود. در این روش از شمشهای فولادی استفاده میشود. انواع پروفیل صنعتی شامل قوطی، لوله، تسمه، میلگرد و ناودانی معمولا طی عملیات نورد گرم ساخته میشوند.
انواع پروفیل صنعتی بر اساس شکل
پروفیل در اشکال گوناگونی ساخته میشود که هریک کاربردی دارد. با برخی از این انواع آشنا میشویم.
پروفیل ناودانی
پروفیل ناودانی از یک جان و دو بال عمودی تشکیل میشود. اگر بالها موازی و دارای ضخامت یکنواخت باشند، با نام پروفیل ناودانی C شناخته میشوند و اگر بالهای آنها به صورت استاندارد باشد نام UPE میگیرند.
پروفیل نبشی
پروفیلهای نبشی بسیار پرکاربرد هستند و از آنها در اتصالات مقاطع فولادی بهره میگیرند. این نوع از انواع پروفیل صنعتی با عنوان پروفیل با مقطع L نیز مشهورند. نبشی استیل به دلیل خاصیت ضد زنگ در بسیاری از صنایع که نیاز به اتصال مقاطع وجود دارد، به کار میرود.
قوطی
از اشکال مهم پروفیل صنعتی قوطیها هستند که با سطح مقطع چهارگوش به صورت مربع یا مستطیل ساخته میشوند.
از قوطیها در صنایعی گسترده چون خودروسازی، ساخت لوازم خانگی، تجهیزات صنعتی و نیز ساختمانی (مانند قاب و چارچوب در و پنجره) استفاده میشود.
میلگرد
از دیگر انواع پروفیل صنعتی که کاربرد فراوان دارد، میلگرد است. سطح مقطع میلگرد همانطور که از نام آن پیداست، شکل گرد (دایرهای) دارد اما تفاوت آن با لوله در توپر بودن آن است. استفاده از میلگرد معمولا برای افزایش مقاومت سازههاست.
لوله
یکی از مهمترین انواع پروفیل صنعتی لوله است. لولهها که وظیفه انتقال مواد سیال را دارند، با ابعاد و طولها و نیز ضخامتهای گوناگون تولید میشوند.
لولهها ممکن است به صورت درزدار (ورق جوشخورده) یا بدون درز تولید شوند. لوله استیل نوعی مهم از پروفیل صنعتی است که به دلیل مقاومت فراوان نسبت به خوردگی، حرارت و … در بسیاری از حوزهها کاربرد دارد.
پروفیل Z
یکی از اشکال مهم و مشهور پروفیل با نام Z شناخته میشود. این نوع از انواع پروفیلهای باز است. یعنی سطح مقطع آن شبیه به حرف Z است. البته این نوع پروفیل بیشتر کاربرد ساختمانی دارد و به عنوان تقویتکننده در سقفها، ستونها و تیرکها استفاده میشود.
پروفیل کلاهی
از دیگر انواع پروفیل صنعتی باید به نوع کلاهی اشاره کنیم. این پروفیل امکان جوشکاری آسان را فراهم میکند.
کاربرد این نوع هم در صنایع تخصصی مانند خودروسازی یا ساخت یدککشها است و هم در سطوح سادهتر از آنها استفاده میشود. یک کاربرد این نوع پروفیل صنعتی در مرغداریها و در مسیرهای انتقال است.
پروفیل HSS
نوعی از پروفیلهای صنعتی مدرن با این نام شناخته میشوند که تا حدی شبیه پروفیلهای قوطی یا لولهها هستند. این پروفیلها قابلیت جوشکاری خوبی دارند و کاربرد آنها بیشتر در صنعت معماری مدرن است.
انواع پروفیل صنعتی بر اساس جنس
پروفیل صنعتی در ساختمان سازی به عنوان یکی از مهمترین عناصر استفاده میشود. این پروفیلها بر اساس جنس تولید شده و به دو دسته فولادی و آلومینیومی تقسیم میشوند.
پروفیل صنعتی فولادی
این پروفیلها از فولاد با کیفیت بالا تولید میشوند و برای ساخت قابهای ساختمان، سقف، دیوار و دربها استفاده میشوند. پروفیل صنعتی فولادی شامل پروفیلهای زاویه دار، U شکل، H شکل، T شکل و غیره میشود.
پروفیل صنعتی آلومینیومی
این پروفیلها از آلومینیوم با کیفیت بالا تولید میشوند و برای ساخت قابهای ساختمان، پنجرهها، دربها و غیره استفاده میشوند. پروفیل صنعتی آلومینیومی شامل پروفیلهای U شکل، H شکل، T شکل و غیره میشود.
پروفیل صنعتی گالوانیزه
پروفیل گالوانیزه یک نوع پروفیل صنعتی فولادی است که با روش گالوانیزه شدن تولید میشود. در این روش، پروفیل صنعتی فولادی با غوطهور کردن در حمام روی مذاب، با پوششی از روی تحت فشار قرار میگیرد. این پوشش از روی باعث مقاومت بالای پروفیل در برابر خوردگی و زنگ زدگی میشود.
به عبارت دیگر، پروفیل گالوانیزه دارای پوشش ضد خوردگی است که باعث افزایش عمر مفید و کارایی آن میشود. این نوع پروفیل به عنوان یکی از پر استفادهترین پروفیلهای صنعتی در ساختمان سازی، در ساخت قابهای ساختمان، سقف، دیوار و دربها استفاده میشود.
در کل، انتخاب پروفیل صنعتی بر اساس نوع ساختمان و نیازهای آن متفاوت است و باید با توجه به عوامل مختلفی مانند جنس، ابعاد، قابلیت تحمل بار و غیره انتخاب شود.
کاربرد پروفیل صنعتی
در ساخت پروفیل صنعتی نسبت به نوع ساختمانی باید دقتی ویژهتر صورت گیرد. انواع پروفیل صنعتی غالبا نسبت به انواع ساختمانی سنگینتر هستند و ماده بیشتری در ساخت آنها استفاده میشود تا ضخامت و مقاومت لازم را داشته باشند.
بیشتر بخوانید: پروفیل چیست ؟
یکی از موارد کاربرد پروفیل صنعتی در تأسیسات کارخانجات صنعتی است. ستون سازههای مختلف را میتوان از پروفیلهایی انتخاب کرد که درون آنها بتن ریخته میشود یا اطرافشان با این ماده استحکام مییابد.
کاربرد مهم دیگر برای پروفیل صنعتی در ساخت ماشینآلات و تجهیزات صنعتی است. برخی از قطعات این ماشینآلات و تجهیزات از پروفیلهای گوناگون استفاده میشود.
از دیگر کاربردهای پروفیل صنعتی سبک یا سنگین میتوان به این موارد اشاره کرد:
- خودروسازی
- کشتیسازی
- تولید بیلبورد تبلیغاتی
- تولید شاسی نفتکش و تریلر
- صنایع نظامی
نحوه ساخت پروفیل صنعتی
ساخت انواع پروفیل صنعتی و ساختمانی در حالت کلی این مراحل را دارد:
- تعیین ابعاد ورق خام پروفیل: ورقهایی که برای ساخت پروفیل مورد استفاده قرار میگیرند، ابعاد گوناگونی دارند که باید با توجه به محصول نهایی از میان آنها اندازه مناسب را انتخاب کرد.
- کالیبره کردن: کالیبره کردن شامل چند مرحله است که طی آن شکل مورد نظر به ورق خام داده میشود. این کار با استفاده از دستگاه قالبگیری انجام میشود. دو ورقه پروفیل به هم جوش داده میشوند.
- درزگیری: در این مرحله درزهای موجود بین دو ورقه پروفیل با استفاده از جوشکاری القایی و مقاومتی گرفته میشود.
- خنکسازی: این مرحله با پمپاژ مواد شیمیایی و آب توسط نازلهای ویژه روی پروفیل صورت میگیرد.
- تعیین اندازه و شکل: شکل و اندازه نهایی پروفیل صنعتی در این مرحله مشخص میشود.
در ادامه این مطلب پیشنهاد میشود مقاله پروفیل ساختمانی را مطالعه نمایید تا هنگام خرید پروفیل استیل موردنیاز خود از دانش و اطلاعات کافی در این زمینه برخوردار باشید.
قیمت پروفیل صنعتی
عوامل موثر بر قیمت پروفیل صنعتی در ساختمان سازی شامل عوامل زیر میباشد:
- مواد اولیه: هزینه تولید پروفیل صنعتی بستگی به قیمت مواد اولیه دارد، این مواد شامل فولاد، آلومینیوم و غیره میشود.
- تکنولوژی تولید: تکنولوژی استفاده شده در تولید پروفیل صنعتی نقش مهمی در قیمت آن دارد.
- نرخ تورم: نرخ تورم بر قیمت پروفیل صنعتی تأثیر میگذارد.
- رقابت بازار: رقابت بازار نیز بر قیمت پروفیل صنعتی تأثیرگذار است.
- ابعاد و اندازه پروفیل: ابعاد و اندازه پروفیل نیز بر قیمت آن تأثیرگذار است.
- هزینه حمل و نقل: هزینه حمل و نقل پروفیل صنعتی نیز بر قیمت آن تأثیرگذار است.
industrial profile is mostly used in the construction industry. We can use it especially in steel construction structures. Profile selection may vary according to the designed opening. Square profiles and rectangular profiles are generally used in steel construction structures made in our country.
If these profiles are to be hidden, the perimeter of the I profile can be filled with concrete and stored in a square or rectangular profile
شهر استیل عرضه کننده انواع محصولات استنلس استیل با مناسبترین قیمت بازار و بالاترین کیفیت همراه با ضمانت اصالت آلیاژ است. جهت مشاوره رایگان خرید و استعلام قیمت استیل از طریق شمارههای درج شده در سایت با کارشناس مجموعه تماس حاصل فرمایید.
کلام آخر
پروفیل صنعتی عبارت است از قطعات فلزی با شکل و ابعاد مشخص که در صنایع مختلف مانند ساخت و ساز، خودروسازی، الکترونیک، ماشین آلات و … استفاده میشوند. این قطعات به دلیل وزن کم، قابلیت انعطاف پذیری بالا، مقاومت در برابر خوردگی و حرارت، قابلیت قطع و اتصال سریع و آسان و همچنین زیبایی ظاهری مناسب، در بسیاری از صنایع استفاده میشوند. کاربردهای پروفیل صنعتی شامل ساخت قطعات داخلی و بیرونی خودرو، درب و پنجره، کابینتهای آشپزخانه و مبلمان، پوششهای فلزی برای ساختمانها، قطعات الکترونیکی و ماشین آلات صنعتی است. در این مطلب با چیستی پروفیل صنعتی و مهمترین انواع و کاربردهای آنها آشنا شدیم. پروفیل صنعتی سبک و سنگین دو دسته مهم هستند که نحوه تولید آنها با یکدیگر متفاوت است و بر اساس ویژگیهای متفاوتی که دارند، کاربردهای گوناگونی نیز در صنعت پیدا میکنند.
سلام بجز ساختمان سازی کجاها دیگه از پروفیل صنعتی استفاده میشه؟
سلام عرض ادب
بله در صنعت خودرو سازی، برق، دریایی، تولید ماشین آلات و… نیز از پروفیل صنعتی استفاده می کنند.